Slaaptraining

Bij slaaptraining leren we kinderen om zelfstandig in slaap te vallen. Om goede dutjes te doen en om de nacht door te slapen is het vaak erg belangrijk dat kinderen leren om zelfstandig in slaap te vallen. 

Zodra je kindje heeft geleerd om zelfstandig in slaap te vallen zal dit vaak tot verbetering van het slapen leiden, doordat een baby dan ook leert om slaapcycli beter te koppelen. Er zijn onderzoeken gedaan naar de invloed van slaaptraining op de ontwikkeling van je kind en dit heeft geen nadelige effecten laten zien. De positieve invloed van meer slaap is wel aangetoond. Er zijn verschillende methodes, waarbij het belangrijk is om een methode te kiezen waar ouders zich comfortabel bij voelen en waar zij zich aan kunnen houden.

We adviseren altijd een methode toe te passen die past bij het temperament van je kindje en de stijl van de ouder. Je bent natuurlijk nooit verplicht om slaaptraining toe te passen. Doe dit alleen als je je daar goed bij voelt en als je er ook van overtuigd bent dat dat het beste is voor je kindje.

Het is erg belangrijk dat de gekozen methode consistent wordt toegepast. Dit zorgt voor duidelijkheid bij het kindje en zorgt ervoor dat je kindje zo min mogelijk zal huilen. Vaak zien we bij slaaptraining verbetering na 2-3 dagen. Is dit niet het geval, overweeg dan of de methode bij jullie en je kindje past, of je consistent de methode toepast en of er andere redenen zijn waarom de methode niet werkt.

Onder de 4 maanden kan slaaptraining nog niet worden toegepast omdat baby’s dan nog niet in staat zijn om zichzelf te kalmeren. Onder de leeftijd van 4 maanden is het wel mogelijk om slaapadviezen toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld de Shush Pat methode toepassen, zoals beschreven in een andere blog. Je helpt je kindje in slaap vallen en bouwt je hulp steeds een beetje af. Zo kan je kindje op een liefdevolle manier toch zelfstandig leren in slaap te vallen, waardoor slaaptraining vaak niet nodig zal zijn.

Maak je geen zorgen als het onder de 4 maanden niet lukt om je kindje te leren zelfstandig in slaap te vallen. Het is niet ongebruikelijk dat pasgeborenen veel hulp van hun ouders nodig hebben om in slaap te kunnen vallen. Tussen de 4 en 6 maanden adviseren we gebruik te maken van gemodificeerde methodes, waarbij je je kindje minder lang laat huilen. Je kunt er ook bij een latere leeftijd voor kiezen om de gemodificeerde methode te gebruiken. Weet wel dat vaak geldt dat hoe milder de methode is die je gebruikt hoe langer het kan duren voor je resultaat ziet. Het is belangrijk om juist dan consequent te blijven.

Slaapgids of consult

In de slaapgidsen worden de verschillende methodes uitgebreid besproken. Het kan ook zinvol zijn om een consult te boeken om persoonlijke advies te krijgen over welke slaaptraining methode goed bij jullie en jullie kindje zou passen.