Slaapkamer delen met broer of zus

Vraag jij je af vanaf welke leeftijd je je kindjes het beste de slaapkamer kunt laten delen? Twijfel je of je je kinderen op dezelfde slaapkamer wilt laten slapen? Ben je op zoek naar tips om je kindjes succesvol de slaapkamer te laten delen?

In deze blog geef ik advies hoe je het samen slapen zo goed mogelijk kunt laten verlopen en waar je rekening mee kunt houden. 

Wat zijn de voordelen van het delen van een slaapkamer?

Ten eerste kan het natuurlijk zo zijn dat je simpelweg niet genoeg kamers hebt om ieder kindje een eigen slaapkamer te geven. Het kan ook zo zijn dat je kind graag met zijn broertje of zusje op de slaapkamer slaapt.

Wacht tot beide kindjes doorslapen

Het is verstandig om je kindjes pas op dezelfde kamer te laten slapen als beide kindjes de hele nacht doorslapen. Totdat je kinderen goed doorslapen kun je ze beter op een aparte slaapkamer laten slapen, omdat ze elkaar anders logischerwijs wakker kunnen maken. 

Het is vaak goed mogelijk dat baby’s vanaf 6 maanden ’s nachts maximaal 1 nachtvoeding nodig hebben. Als je baby wakker wordt voor een nachtvoeding en daarna gemakkelijk verder slaapt dan is het te overwegen om je kinderen al op dezelfde kamer te laten slapen. In de praktijk zou dit dus al vanaf de leeftijd van 6 maanden mogelijk kunnen zijn. 

 

Een aantal tips op het samen slapen beter te laten verlopen: 

Houd rekening met de routine per kindje

Sommige kinderen hebben meer slaap nodig dan andere kindjes en over het algemeen hebben oudere kinderen minder slaap nodig dan jongere kindjes. Soms kan het zinvol zijn om een beetje te “spelen” met de dutjes, zodat beide kindjes evenveel slaap nodig hebben ’s nachts.

Als je ene kindje wat minder slaap nodig heeft dan het andere kindje ’s nachts dan kun je het beste de bedtijd aanpassen. Breng je kindje wat meer slaap nodig heeft eerder naar bed en wacht daarna minimaal 20 minuten tot je je andere kindje naar bed brengt. Het helpt om pas de slaapkamer weer binnen te gaan als je kindje in diepe slaap terecht is gekomen. Dit is over het algemeen na zo’n 20 minuten.

Neem de tijd voor het bedtijdritueel

Je kunt het slaapritueel voor beide kindjes (deels) combineren, maar probeer voor elk kindje een moment te creëren waarbij ze de onverdeelde aandacht krijgen.  Indien je kindjes een andere bedtijd hebben dan kun je het ritueel voor het slapen gaan deels of geheel op een andere kamer of in de woonkamer plaats laten vinden. 

Lees bijvoorbeeld eerst gezamenlijk een boekje voor, laat je oudere kindje bijvoorbeeld nog even kleuren of zelf een boekje lezen terwijl je je jongere kindje op bed legt.

 

Let om een prettige slaapomgeving

Het kan helpen om witte ruis af te spelen zodat je kinderen minder snel wakker worden van elkaar. Ook kan het helpen om de kamer zoveel mogelijk te verduisteren, omdat sommige kinderen erg gevoelig kunnen zijn voor licht in de vroege ochtend.

 

Geef je kindjes hun eigen plek

Het delen van de slaapkamer vinden veel kindjes erg gezellig, maar als de bedje te dicht bij elkaar staan of als je kindjes elkaar kunnen zien dan kan dit ook voor meer onrust zorgen. Je kinderen kunnen dan blijven spelen en elkaar eerder wakker maken. 

Je kunt de bedje uit elkaar plaatsen en eventueel een kamerscherm of hemeltje gebruiken, zodat je kinderen elkaar niet kunnen zien. Sommige kindjes slapen juist beter als ze elkaar wel kunnen zien. Kijk wat voor jullie werkt en maak eventueel aanpassingen als het toch niet zo goed verloopt als gehoopt.

 

Niet zoals gehoopt?

Het is heel normaal als het delen van de slaapkamer de eerste nachten nog niet zo goed verloopt als gehoopt. Je kinderen moeten aan de nieuwe omstandigheden wennen. 

Na een week nog geen verbetering? Gaat het slapen van 1 of beide kindjes slechter sinds ze de slaapkamer delen? Sommige kinderen slapen beter in hun eigen slaapomgeving, maar wij geven graag advies of dit verbeterd kan worden.

 

Hulp nodig?

Slaapt 1 van je kinderen nog niet goed ’s nachts en zou je je kinderen wel graag de kamer willen laten delen?

Wij kunnen je helpen. In de slaapgidsen en cursussen vind je meer informatie om zelf aan de slag te gaan met het verbeteren van het slapen. Indien je peuter minder goed slaapt dan gehoopt dan kunnen de tips uit de slaapgids voor peuters je vast goed helpen. Wij geven ook graag persoonlijk advies

Sleep like Rosie geeft betrouwbaar slaapadvies voor baby's en kinderen. Oprichtster Nicole is naast gecertificeerd slaapcoach opgeleid als huisarts en wij hechten veel waarde aan duidelijk en goed advies.