Korte dutjes

Mijn baby slaapt korter dan 45 minuten achter elkaar, is dat normaal? Wat te doen aan korte dutjes? Wat is een goede lengte van een dutje?

Veel jonge baby’s slapen maximaal 45 minuten achter elkaar, doordat een slaapcyclus zo’n 45 minuten duurt. Dit is normaal, maar vanaf de leeftijd van 4 maanden is het zeker belangrijk om te oefenen met langere dutjes doen.

Indien je baby veel korter slaapt dan 45 minuten dan komt je baby onvoldoende in diepe slaap.

Hoe zorg je er voor dat je baby in diepe slaap komt?

  • Indien je je baby in slaap helpt, blijf dan doorgaan met je hulp aanbieden totdat je baby in diepe slaap terecht is gekomen. De diepe slaap begint na zo’n 20 minuten. Indien je te vroeg stopt met het aanbieden van je hulp dan kan je baby makkelijk weer wakker worden omdat hij of zij nog in de lichte slaapfase zit.
  • Maak gebruik van witte ruis. Witte ruis blokkeert onder andere achtergrondgeluiden en kan een positieve slaapassociatie worden, waardoor je baby minder makkelijk wakker wordt.
  • Leer je baby zelfstandig in slaap te vallen in bed, zodat je je baby na het in slaap vallen niet hoeft te verplaatsen.
  • Let op de routine. Als je baby oververmoeid of juist ondervermoeid is dan kan hij ook meer moeite hebben met het dieper in slaap vallen.

 

Gids, cursus of consult

In de slaapgidsen en cursussen vind je meer informatie over het verbeteren van het slapen van je baby. Wij geven ook graag persoonlijk advies

Sleep like Rosie geeft betrouwbaar slaapadvies voor baby's en kinderen. Oprichtster Nicole is naast gecertificeerd slaapcoach opgeleid als huisarts en wij hechten veel waarde aan duidelijk en goed advies.