Hoe werkt het slapen bij een baby en kind?

Hoe werkt het slapen van je baby nu eigenlijk? Verschilt het slapen van een baby van dat van een volwassene? Baby’s slapen anders dan volwassenen. Ze hebben meer slaap nodig, maar de slaap heeft ook een andere structuur. 

 

Slaapcyclus

We slapen allemaal in slaapcycli die elkaar opvolgen. Een slaapcyclus bevat meerdere slaapfasen, met diepere en ondiepere slaap. Na het afronden van een slaapcyclus worden we allemaal kort even wakker, waarna we weer verder kunnen slapen in een volgende slaapcyclus. 

De slaap van een baby begint vanaf de leeftijd van 6 weken meer structuur te krijgen. Vanaf de leeftijd van 8 weken heeft een baby een slaapcyclus van ongeveer 45 minuten. De slaapcyclus van een baby bestaat uit 2 slaapfasen: diepe en ondiepe slaap. De slaapcyclus van een volwassene duurt zo’n 90 minuten en bevat meerdere slaapfasen. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer het slapen op dat van een volwassene gaat lijken en hoe dieper een kind slaapt. 

 

Baby wordt wakker na slapend wegleggen

Baby’s kunnen makkelijk wakker worden als zij slapend in bed worden gelegd, doordat in het begin van de slaapcyclus ondiepe slaap wordt gedaan. Na 20 minuten slapen begint de diepe slaapfase pas. De diepe slaapfase duurt bij een jonge baby zo’n 10 minuten.

Wat kun je doen zodat je baby niet makkelijk wakker legt na het wegleggen?

  • Wacht totdat je baby 20 minuten slaapt. 

  • Leg je baby voorzichtig weg. 

  • Baker je baby in, zodat je baby minder snel wakker wordt van de “schrikreflex”

 

Baby wordt steeds wakker na 1 slaapcyclus

Het is heel normaal dat een jonge baby wakker wordt na het afronden van 1 slaapcyclus, na zo’n 45 minuten. Een baby die nog niet zelfstandig in slaap kan vallen, zal over het algemeen wakker worden na het afronden van een slaapcyclus. 

Mensen worden altijd kort even wakker na het afronden van een slaapcyclus, maar zullen over het algemeen makkelijk verder kunnen slapen. Een baby moet dit nog leren. 

Een baby die te kort achter elkaar wakker is, is simpel gezegd vaak niet moe genoeg voor een lang dutje. Tegelijkertijd zal een oververmoeide baby ook minder makkelijk een goed herstellend dutje kunnen doen. Het is dus belangrijk om op de wakkertijden te letten. De wakkertijd is de tijd dat je baby wakker kan zijn tussen het slapen in. De wakkertijd neemt toe met de leeftijd. 

 

Slaapcyclus baby verandert

Vanaf de leeftijd van ongeveer 4 maanden begint de slaapcyclus van een baby steeds meer op die van een volwassene te lijken. Indien een baby zelfstandig in slaap kan vallen dan zien we vaak dat baby’s rond deze leeftijd langere stukken achter elkaar kan gaan slapen. 

 

Tips om de slaapcyclus van je baby te verlengen

Bij het verbeteren van het slapen is het altijd belangrijk om met alle slaapfactoren rekening te houden. 

  • Geef je baby de kans om weer zelf terug in slaap te vallen. Je baby heeft soms een aantal minuten nodig om weer verder te kunnen slapen. Door je baby dan te snel uit bed te halen maak je je baby soms meer wakker waardoor het terug in slaap vallen juist vermoeilijkt wordt. Een baby komt aan het einde van de slaapcyclus eerst weer in ondiepe slaap, voordat hij weer terug in diepe slaap kan vallen. Een baby kan tijdens de ondiepe slaap ook geluiden maken of bewegen. Soms lijkt het dan alsof je baby wakker is terwijl je baby eigenlijk nog slaapt. Door te vroeg in te grijpen kun je je baby dan just wakker maken. Wacht dus even af. Is je baby echt wakker of zal hij weer dieper in slaap vallen?

  • Leren zelfstandig in slaap te vallen. Als je baby afhankelijk is van een bepaalde handeling, situatie of voorwerp om in slaap te vallen dan zal je baby deze handeling, situatie of voorwerp ook weer nodig hebben om terug in slaap te vallen na het afronden van een slaapcyclus. Dit kan bijvoorbeeld zijn in slaap gewiegd worden, drinken om in slaap te vallen of je aanraking. Door je baby te leren zelf in slaap te vallen, zal je baby ook leren zelf verder te slapen zonder je hulp.

  • Let op de slaapomgeving. Een rustige, donkere kamer kan helpen om het slapen te verbeteren. Witte ruis kan helpen om onder andere achtergrondgeluiden te blokkeren.

  • Let op dat je baby lang genoeg, maar niet te lang wakker is tussen het slapen door, zodat je baby moe genoeg is voor een goed dutje maar niet oververmoeid.