8 maanden slaapregressie

De 8 maanden slaapregressie kan ertoe leiden dat het slapen plotseling minder goed gaat. We zien dat kindjes tijdens deze slaapregressie overdag en ’s nachts minder goed slapen. Ze worden eerder wakker tijdens de dutjes, worden ’s nachts vaker wakker en ’s ochtends vroeger wakker.

Deze slaapregressie hangt samen met een grote ontwikkelingssprong, namelijk het leren kruipen en optrekken. Ook mentaal maakt je kindje grote sprongen tijdens deze periode. Tijdens deze periode begint je baby zich ook te beseffen dat je weg kan gaan en zal dan ook meer weerstand kunnen bieden als hij in bed wordt gelegd. We zien dat kindjes die nog niet hebben geleerd om zelfstandig in slaap te vallen meer problemen hebben van deze slaapregressie. Tijdens een slaapregressie zien we vaak dat er nieuwe negatieve slaapassociaties worden aangeleerd. Probeer dit te voorkomen door niet over te gaan op het in slaap voeden van je kindje of door je kindje steeds bij je in bed te pakken.

Over het algemeen is slaaptraining op deze leeftijd goed toe te passen. Het advies is om goed naar je kindje te kijken en een methode te kiezen die goed bij hem past. Zodra je kindje zelfstandig in slaap kan vallen zal hij over het algemeen uitgeruster en vrolijker zijn.

Heb je het idee dat je kindje veel last heeft van verlatingsangst dan kun je overwegen om tijdens de slaapregressie een los matras in de kamer van je kindje te leggen. Probeer je kindje dan zo veel mogelijk met alleen je aanwezigheid of je stem gerust te stellen. Probeer dus te vermijden dat je je kindje in slaapt voedt of wiegt, om het aanleren van negatieve slaapassociaties te voorkomen.

Kijk daarnaast goed naar de routine van je kindje. Een baby van 8 maanden heeft ongeveer 2.5 uur slaap nodig overdag, verdeeld over 2 dutjes. Dit wordt besproken in de voorbeeldroutine voor deze leeftijd. Als je kindje veel langer of veel korter slaapt overdag dan kan dit voor slaapproblemen ’s nachts en overdag zorgen.